klaar met werken

Lieve familie en vrienden,

Nu is het wel al weer bijna een maand geleden dat ik wat van me heb laten horen, dus hier weer even een groot bericht om jullie van alles op de hoogte te brengen.

Voordat ik terug ging naar Dhading, ben ik eerst nog met een paar van de groep langs de vrijwilligers in Sanku geweest. Sanku vond ik zelf een schattig middeleeuws achtig stadje. Je kon zien dat het vroeger best rijk geweest moest zijn. Daar langs het tibetaans klooster geweest en langs Hamro Gaun (betekend 'Ons Dorp').Dat laatste is het project waardoor eigenlijk deze vrijwilligers organisatie is ontstaan. Op stichtingveldwerk.nl kun je er meer over lezen. Vond het erg leuk om dat hele project, dat nu bijna wordt afgerond, te zien.

Na mijn afgelopen bericht heb ik nog 2,5 week les gegeven op het schooltje voordat de final exams begonnen en aansluitend de vakantie. We waren dus eigenlijk een maand eerder klaar dan verwacht. Maar erg leuk vroeg de leiding gevende van de health care centres of we niet nog engelse les wilden geven, over o.a. dingen die betrekking hebben op gezondheid. Die vraag heb ik natuurlijk direct met ja beantwoord! De meeste die hier werken hebben wel een kleine opleiding gehad, maar hebben wel vaak nog moeite met engels en dan vooral het durven spreken en de grammatica. Deze dingen zijn wel heel erg handig is, omdat er een paar keer per jaar westerse artsen langs komen om wat te helpen en te kijken of alle administratie op orde is. Ik kon de mensen van de health cares uiteindelijk een kleine 2 weken les geven, niet heel veel, maar het was wel erg leuk! Vooral veel met ze gesproken over vanalles en nog wat en de tijden behandeld.
Vond het ook interessant om te zien hoe het hier te werk ging. En welke gezondheidszorg ze hier kunnen geven, wat niet zo heel uitgebreid is!

Bij de health care centres zitten nu ook day cares voor kinderen die nog te jong zijn voor de primary school, maar hier spelenderwijs toch al wat kunnen leren. De day cares zijn erg goed ingericht met leuke en leerzame spelletjes en materialen. Verder zit bij de health care ook een gemeenschapshuis(je) voor de dorpelingen wat tevens als keukentje dient voor de health en day cares.

Met Erik ben ik nog 2dagen op en neer gelopen naar Dhading besi, dat is het enige stadje in dit district en was ongeveer 4uur heen en 5 uur terug. Dus daar lekker even blijven overnachten. Was een gezellig en rustig klein stadje, het eindpunt van de normale weg, vanaf het stadje gaan er alleen maar zandweggetjes de bergen in. Nog wat dingetjes voor souvenier gekocht, wat in ktm allemaal echt veel duurder is, en een paar badminton rackets plus shuttles voor de kinderen op school. Dat vonden ze geweldig!
Ik ben namelijk nog even terug gegaan naar school op de dag van de engels examens. Heb eerst de examens bekeken voordat ze aan de kinderen gegeven werden. Die stonden helemaal vol met fouten, om te huilen. Eerst de belangrijke dingen maar verbeterd en vervolgens ook de correcte antwoorden opgeschreven, zodat de leraar ze goed kan nakijken.

Begin maart was hier het Holy festival, een van de grootste festivals in Nepal. Tijdens dit festival wordt er vooral veel met water en kleurstof gegooid. Echt een festival voor kinderen. In de steden wordt het het ergst gevierd, bij ons in het dorpje viel het daarom behoorlijk mee, wat op zich ook wel jammer was. Met de waterpistolen die we gekocht hadden, hebben we zelf maar een watergevecht gehouden met een paar kinderen uit de buurt. Was geslaagd!

Op de school van veronique zat een jongen, al 14jaar oud, die bijna helemaal doof is. De leraren zeiden dat hij stom was en raar en dat die niet kon leren, maar hij is eigenlijk best wel slim. Nu is het haar gelukt om deze jongen vanaf volgend schooljaar, start 14april, op een speciale dovenschool in ktm te krijgen. Hij moet wel een aantal klassen terug beginnen om de gebaren taal te leren. Het kost wel 40euro in de maand, maar we denken dat dat geen probleem is om via onszelf en wat donateurs bij elkaar te krijgen. Via stichting veldwerk en de notaris daarvan moet er een contract worden getekend voor min. 5jaar, zodat de jongen zijn school dan wel kan afronden.

Het schooltje waar Erik heeft gewerkt moest nog geschilderd worden. Over 3maanden begint de moeson en bij de volgende groep vrijwillegers (die beginnen in april) zijn er geen mensen die naar Dhading gaan. Tijdens de moeson zijn er sowieso geen vrijwilligers in Dhading, omdat het dan te slecht bereikbaar is. Eigenlijk moest het wel geschilderd worden voordat het regenseizoen begint, dus hebben we met de organisatie besloten om het nu te doen. Nu zijn er mensen in Dhading en de scholen zijn al afgelopen, dus is er mankracht en tijd. Rene en nog 2 vrijwilligers uit KTM zijn gekomen met de materialen en om te helpen. Wat erg leuk was, was dat ongeveer alle leraren van de school ook mee aan het helpen waren met schilderen. Het ging dan ook erg vlot! Tijdens het verven waren er natuurlijk altijd weer genoeg nieuwsgierige kindertjes ;) .

Op het moment ben ik weer in KTM. Dingen regelen voor China en de reis door Nepal met mijn moeder en tante die hier vanaf dinsdag zijn. Zaterdag hebben we het afscheiddetentje met de hele groep. Vanaf dan gaat ongeveer iedereen allerlei kanten op, ik Nepal of naar een ander land. Raar dat dit deel al weer bijna voorbij is, de tijd vliegt echt!

Dit was het dan weer! Voordat ik 14 april naar Tibet ga, zal ik wel weer even wat proberen erop te zetten.

Liefs Myrthe

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer